Sairaanhoitajan vastaanotto Raahen keskustassa


Härkätorin apteekin Terveyspisteessä pääset helposti sairaanhoitajan vastaanotolle arkisin ilman ajanvarausta. Halutessasi voit varata etukäteen itsellesi sopivan ajan puhelimitse numerosta 08 2118 100 tai sähköpostilla hoitaja.harkatori@apteekit.net. Terveyspisteen palvelut on suunnattu aikuisille ja yli 3-vuotiaille lapsille.

Sairaanhoitajan palveluvalikoimaan kuuluvat erilaiset toimenpiteet ja mittaukset. Vastaanotolla saat neuvontaa ja ohjausta sekä tarvittaessa hoitaja voi kirjoittaa sairauslomatodistuksen työnantajallesi oman tai lapsesi sairauden vuoksi. Hoitajan vastaanotolle voit tulla myös epäillessäsi silmä-, korva- tai virtsatietulehdusta.

Sairaanhoitaja palvelee:

ma – to                9:00 — 16:00

Palvelut

HOIDON TARPEEN ARVIO

Hoidon tarpeen arviossa tarkistetaan asiakkaan terveydentila ja arvioidaan hoidon tarve erilaisissa ongelmatilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi pienet ihovauriot ja ihottumat, luomen tai haavan näyttö, haavanhoidon ohjaus ja haavanhoitotuotteiden valinta.

Palvelun hinta:
Vastaanoton hinta 10 €

FLUNSSAVASTAANOTTO

Palvelu sisältää sairauden alkukartoituksen, sairaanhoitajan tarpeelliseksi katsomat mittaukset ja toimenpiteet sekä tarvittaessa jatkohoitoon ohjaamisen. Vastaanotolla saat neuvontaa ja ohjausta sekä tarvittaessa hoitaja voi kirjoittaa sairauslomatodistuksen työnantajallesi oman tai lapsesi sairauden vuoksi.

Palvelun hinta:
Vastaanoton hinta 38 €

ROKOTUKSEN JA INJEKTION PISTÄMINEN

Palvelu sisältää asiakkaan ostaman, lihakseen tai ihonalaiseen kudokseen annettavan injektiomuotoisen lääkkeen pistämisen. Yhdellä vastaanottokäynnillä voidaan tarvittaessa pistää useampi rokote.

Rokotusta varten asiakkaalla tulee olla pistettävälle rokotteelle/lääkkeelle voimassa oleva resepti. Reseptin voi pyytää esimerkiksi terveyskeskuksesta.

Huomioitavaa:
Jos rokotettavalla on akuutti kuumeinen infektio, tulee rokotus siirtää. Lievä kuumeeton infektio ei ole este rokottamiselle.

Palvelun hinta:
Toimenpidemaksu 12 € (1 rokotus) tai 16 € (2 rokotusta samalla kertaa).
Toimenpidemaksu ei sisällä rokotteen/injektoitavan lääkkeen hintaa.

INFLUENSSAROKOTUS

Palvelu sisältää asiakkaan ostaman, lihakseen annettavan influenssarokotteen pistämisen.
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus, jonka oireet ovat tavallista flunssaa huomattavasti voimakkaammat. Erityisesti lihaskivut ja korkea, nopeasti nouseva kuume viittaavat usein influenssaan. Tautia esiintyy vuosittain epidemioina ympäri maailmaa. Suomeen influenssa-aalto tulee yleensä marras–maaliskuun välisenä aikana.

Influenssaan sairastumista voi ennaltaehkäistä rokotteen avulla, joka kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua. Rokotteena käytetään nelivalenttista VaxigripTetra -rokotetta, joka antaa suojaa neljää viruskantaa vastaan (kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta).

Huomioitavaa:
Influenssarokotetta varten tarvitset etukäteen reseptin. Autamme reseptin hankkimisessa, p. 08 2118 100.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 28,65 €
Palvelu sisältää influenssarokotteen hinnan ja toimenpidemaksun.

KORVIEN TARKASTUS

Sairaanhoitaja tarkastaa korvakäytävät mahdollisten tulehdusten tai korvavahatulpan toteamiseksi.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 10 €

KORVAHUUHTELU

Palvelu sisältää sairaanhoitajan tekemän korvakäytävien tarkastuksen, korvavahan poishuuhtelun sekä itsehoidon ohjeistuksen. Palvelu sopii myös kuulolaitetta käyttäville henkilöille.

Korvavahan liiallinen kertyminen korvakäytävään aiheuttaa usein kuulon huonontumista ja korva voi myös tuntua tukkoiselta. Usein tukkiutuminen tapahtuu äkillisesti esimerkiksi korvaa kaivaessa, jolloin vaha työntyy tiiviiksi tulpaksi, tai jos korvaan joutuu vettä, jolloin kostunut vaha laajenee ja tukkii korvakäytävän.

Huomioitavaa:
Korvavaha irtoaa harvoin ilman pehmentämistä. Siksi korvavahaa kannattaa pehmittää ennen huuhteluun tuloa siihen soveltuvilla aineilla (esim. Remo-wax® -tipat) vähintään yhden yön yli, jotta yksi huuhtelukerta olisi riittävä.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 24 €

OMPELEIDEN JA HAKASTEN POISTO

Sairaanhoitaja arvioi haavan kunnon, poistaa ompeleet/hakaset ja antaa suulliset jatkohoito-ohjeet.

Palvelun hinta:
1–4 tikin poisto 12 €
Yli 4 tikin poisto 20 €

PUNKIN POISTO

Sairaanhoitaja poistaa punkin iholta oikeaoppisesti, puhdistaa alueen, arvioi pistoskohdan ja antaa suulliset jatkohoito-ohjeet.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 20 €

HEMOGLOBIININ MITTAUS

Sormenpääverinäytteestä tehtävä hemoglobiinipitoisuuden määritys, jonka tuloksen saat heti mukaasi. Tarvittaessa sairaanhoitaja ohjeistaa jatkohoidon tuloksen perusteella.

Hemoglobiini kertoo veren punasolujen kyvystä kuljettaa happea kudoksiin. Lievään hemoglobiinin laskuun (anemiaan) voi liittyä väsymyksen tunnetta, suoritustason laskua ja lihasheikkoutta. Vaikean anemian oireita ovat selvä väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Oireet ovat sitä voimakkaammat, mitä vaikeampi anemia on ja mitä nopeammin se on kehittynyt. Hemoglobiinitaso kannattaa määrittää ennen mahdollisten rautavalmisteiden käyttöä sekä niiden käytön jälkeen.

Huomioitavaa:
Mittausta varten ei tarvitse olla ravinnotta.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 16 €

KOLESTEROLIN MITTAUS

Sormenpään verinäytteestä tehtävä määritys, jonka tulokset saat heti mukaasi. Mittaus sisältää veren kokonaiskolesterolin, hyvän (HDL) ja huonon (LDL) kolesterolin sekä triglyseridiarvojen erittelyn. Tulosten perusteella annetaan ohjaus ruokavalioon ja jatkohoitoon.

Korkea kolesterolipitoisuus on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Sen vuoksi riski sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen suurenee. Pitämällä huolta rasva-arvoistasi voit vaikuttaa sydänterveyteesi. Jokaisen olisi hyvä tietää oma kolesteroliarvonsa ja kiinnittää huomiota ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin.

Huomioitavaa:
Mittaus vaatii 8–12 tunnin paaston (syömättä, juomatta, tupakoimatta) ennen näytteenottoa. Mittaukseen kannattaa siten tulla aamulla mieluiten ajanvarauksella.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 30 €

TULEHDUSARVON MITTAUS (CRP)

Sormenpääverinäytteestä tehtävä tulehdusarvon eli CRP:n määritys, jonka tuloksen saat heti mukaasi. CRP-arvo suurenee herkästi bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta virustaudeissa vain vähän. Pelkän tutkimuksen perusteella ei välttämättä aina pystytä erottamaan, aiheuttaako taudin virus vai bakteeri, jolloin CRP:n määrityksestä on hyötyä.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 22 €

VERENSOKERIN MITTAUS

Sormenpääverinäytteestä tehtävä määritys, jonka tuloksen saat heti mukaasi.
Verensokerin mittaus kertoo verensokeriarvon mittaushetkellä. Mittaus on tärkeää diabeteksen eli sokeritaudin hoitotasapainon seurannassa ja seulonnassa. Tyypin 2 diabeteksen oireet ovat usein salakavalia ja tauti voi jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta ilman verensokerin mittausta.

Huomioitavaa:
Mittaukseen kannattaa tulla aamulla paaston jälkeen (paastoaminen yön yli eli 8–10 tuntia syömättä ja juomatta), jolloin tulos on luotettavin.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 12 €

VERENPAINEEN MITTAUS

Sairaanhoitaja suorittaa verenpaineen mittauksen 2–3 kertaa luotettavan tuloksen saamiseksi ja kirjaa tulokset ylös asiakkaalle mukaan annettavaan verenpainekorttiin.

Verenpaine kohoaa, kun ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee. Tilapäinen verenpaineen vaihtelu on normaalia. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia. Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista vaaratekijöistä. Kohonnut verenpaine ei luotettavasti näy eikä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla.

Huomioitavaa:
Asiakkaan on hyvä tulla apteekkiin jo 5–10 minuuttia ennen vastaanottoa, jotta verenpaine ehtii tasaantua ennen mittausta.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 10 €

B12-VITAMIINITASON MÄÄRITYS (toistaiseksi ei saatavilla)

Palvelu sisältää B12-vitamiinitason määrityksen verinäytteestä, jonka tuloksen saat postitse kotiin noin kahden viikon kuluessa.

B12-vitamiinin puutos kehittyy hitaasti ja voi olla pitkään oireeton, ja se jää siksi usein huomaamatta. Puutos voi aiheuttaa anemiaa, masennusta, lihasheikkoutta sekä muistihäiriöitä. Pitempiaikainen B12-vitamiinin puutos aiheuttaa dementiaa ja Alzheimerin tautia. Jos B12-vitamiinin puutos todetaan ajoissa, se voidaan korjata ja estää etenkin ikääntyvän väestön sairastumista edellä mainittuihin puutostiloihin.

Huomioitavaa:
Tutkimusta varten ei tarvitse olla ravinnotta.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 60 €

D-VITAMIINITASON MÄÄRITYS (toistaiseksi ei saatavilla)

Palvelu sisältää D-vitamiinitason määrityksen verinäytteestä, jonka tuloksen saat postitse kotiin noin kahden viikon kuluessa.

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ohutsuolessa ja on välttämätön luuston rakenteen ylläpitäjänä. Kalsium ja D-vitamiini estävät osteoporoosin eli luukadon syntymistä. D-vitamiinin pääasiallinen lähde on auringon ultraviolettisäteily, mistä johtuen D-vitamiinin riittämätön saanti korostuu Suomessa. D-vitamiinitason mittaustulos kertoo suoraan, onko D-vitamiinin saanti riittävällä tasolla.

Huomioitavaa:
Tutkimusta varten ei tarvitse olla ravinnotta.

Palvelun hinta:
Mittauksen hinta 50 €

SILMÄTULEHDUKSEN TOTEAMINEN JA HOITO

Sairaanhoitajan vastaanotolla potilaan yleistila kartoitetaan ja silmät tutkitaan silmätulehduksen arvioimiseksi. Tarvittaessa sairaanhoitaja järjestää ja ohjaa silmätulehduksen jatkohoidon.

Silmätulehduksessa silmästä erittyy yleensä rähmää, silmä punoittaa ja kirvelee. Tulehdus liittyy usein ylähengitystieinfektioon tai muuhun vastustuskykyä alentavaan sairauteen, kuivasilmäisyyteen tai allergiataipumukseen.

Huomioitavaa:
Vastaanotolle kannattaa tulla heti aamulla.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 30 €
Palvelu ei sisällä mahdollisen lääkkeen hintaa.

VIRTSATIETULEHDUKSEN TOTEAMINEN JA HOITO

Palvelu on tarkoitettu 18–65-vuotiaille perusterveille, ei-raskaana oleville naisille. Hoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin ja tarvittaessa järjestää ja ohjaa virtsatietulehduksen jatkohoidon.

Virtsatietulehdus on erityisesti naisilla yleistä. Useimmiten virtsatietulehduksen aiheuttaa suolistobakteeri, joka pääsee nousemaan virtsaputkesta virtsarakkoon.

Huomioitavaa:
Vastaanotolle kannattaa tulla heti aamulla.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 26 €

MATKAILIJAN ROKOTUSPAKETTI

Palveluun sisältyy matkalle lähtevän rokotuskartoitus, tarvittavien reseptien hankkiminen ja rokotteiden pistäminen rokotussuunnitelman mukaisesti. Suunnittelukäynnillä laaditaan yksilöllinen rokotusohjelma ulkomaanmatkaa tai pidempää ulkomailla oleskelua varten. Rokotustarve riippuu aina matkustusmaasta.

Huomioitavaa:
Vastaanotolle kannattaa tulla hyvissä ajoin rokotussuojan tarkistamista varten, mielellään kuukautta ennen matkaa. Näin varmistetaan, että rokotteet suojaavat jo matkan alussa.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 35 €.
Rokotteiden hinnat eivät sisälly palveluun.

MAHALAUKUN TERVEYSTESTI (toistaiseksi ei saatavilla)

Palvelu sisältää verinäytteestä tehtävän mahalaukun terveystestin (GastroPanel), jonka tuloksen saat postitse kotiin noin kahden viikon kuluessa.
GastroPanel -testillä selviää luotettavasti mahalaukun limakalvon terveydentila. Testi tunnistaa mahdollisen helikobakteeri-infektion, hapottoman mahan sekä muutokset mahalaukun limakalvon toiminnassa.

Huomioitavaa:
Ennen tutkimusta tulisi olla neljä tuntia syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Lääkeaineet, jotka vaikuttavat mahalaukun eritykseen, tulisi lopettaa noin viikkoa ennen näytteenottoa.

Varaa aika etukäteen puhelimitse numerosta 08 2118 100, jolloin saat myös tarkemmat ohjeet näytteenottoon valmistautumisesta.

Palvelun hinta:
Palvelun hinta 130 €

TUKISUKKA-PALVELU

Lääkinnälliset tukisukat eli hoitosukat ovat asiakkaan mittojen mukaan valittavia tuotteita, joissa on vartaloa kohden asteittain aleneva hoitopaine. Huolellinen tuotevalinta ja käytönohjaus ovat olennaista toivotun hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Tukisukkamme ovat laadukkaita ja edullisia. Huolellisen, henkilökohtaisen jalkojen mittauksen ansiosta tukisukat istuvat hyvin jalkaan, ja kompressiopaine osuu jalassa oikealle kohdalle. Meiltä on saatavana polvisukkaa ja reisisukkaa sekä erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat tukisukan pukemista. Lisäksi uutuutena valikoimissa tukihihat.

Huomioitavaa:
Mitat tukisukkia varten kannattaa ottaa mahdollisimman levänneistä ja turvotuksettomista jaloista, mieluiten heti aamulla. Näin varmistetaan, että asiakas saa mahdollisimman hyvin sopivan ja hoitavan tuotteen.

Palvelun hinta:
Hinta määräytyy tukisukkien mukaan (n. 30–170 €).
Tukisukkien mittauspalvelu, sukkien yksilöllinen valinta ja käytönopastus sisältyvät hintaan.